Екскурсії до Євро-2012 по мобільному і "містичного" ​​Києву

Туристів під час Євро-2012 поведуть по містичних місцях Києва, спустять під землю і занурять в радянське минуле.

Загалом, футбольним фанатам запропонують 13 маршрутів, затверджених УЄФА та Мінкультури.

"До розробки маршрутів є свої вимоги.
Наприклад, не можна проводити автобусні екскурсії в 1,5-кілометровій зоні навколо "Олімпійського", там просто неможливо буде проїхати. Крім того, маршрути розробляються з урахуванням розміщення Фан-зони для вболівальників", - розповів начальник управління туризму Микола Грицик .
Так, туристів чекає оглядова 3-годинна екскурсія по Києву, окремі екскурсії в Лавру, Софійський і Михайлівський собори, в музей народної архітектури та побуту "Пирогово", на Андріївський узвіз, водна екскурсія по Дніпру.

У списку затверджених УЄФА екскурсій також заміські одноденні поїздки в Чернігів, Умань, Переяслав-Хмельницький, Канів.
Попередні ціни - 60-110 гривень з особи.

Родзинкою туристичної програми для уболівальників стане проект "Мобі терра", Його суть полягає в тому, що екскурсію можна буде прослухати по мобільному телефону.
На спеціальних картах, які роздадуть іноземцям в готелях і таксі, відзначаються коди пам'яток.
Наприклад, в "Олімпійського" код х177, у Видубицького монастиря - х145 і т.д. Набравши номер 230, потрібно просто ввести код об'єкта, вибрати потрібну мову (їх 7) і прослухати 5-хвилинну розповідь.
Видання відзначає, що інформацію готували історики і києвознавці, а хвилина роботи аудіо гіда буде коштувати в середньому 3 гривні.

Крім телефонних екскурсій в планах столичної влади ввести так звані Qr-коди. "Це спеціальні штрих-коди з інформацією. Робиш фото коду - і на мобільному з'являється інформація про об'єкт, або посилання на сайт з розповіддю про храм, наприклад", - розповіли в управлінні туризму.

Серед інших цікавих екскурсій - "Секрети Києва", похід "Радянським Києвом", коли гостям столиці покажуть бюста героїв СРСР, колишній музей Леніна, будинок КДБ (СБУ), Будинок Київського військового округу.

Любителям історії запропонують екскурсії "Пам'яті Голодомору" (Меморіал пам'яті жертв Голодомору в парку Слави, пам'ятник жертвам Голодомору на Михайлівській площі), "Київ у Другій світовій війні" (Національний музей історії ВВВ , монумент "Батьківщина-мати", виставка бойової техніки, музей-заповідник "Битва за Київ у 1943 році" в Нових Петрівцях).

Особливо сміливим запропонують екскурсію "Київ містичний" (іноземців поведуть на вулицю "Чорна грязь" (зараз вона Фролівська), де жили відьми, на Андріївський узвіз і Замкову гору), в "Тунелі під Дніпром "(туристів проведуть на Жуків острів, Оболонь і Осокорки, де є недобудовані секретні тунелі).

Серед іншого "Київ спортивний": Стадіон "Динамо" імені Валерія Лобановського, пам'ятник футболістам київського "Динамо" (стадіон "Старт", вулиця Шолуденка, 26), навчально-тренувальна база ФК "Динамо-Київ" в Конча-Заспі, ресторан-музей "TV Динамо Home" - "У Метра" в Козині.